Graduate School of Social Sciences
AKAMINE Jun

Books and Other Publications

1. Across Species and Cultures : Whales, Humans, and Pacific Worlds
Jones, Ryan Tucker, Wanhalla, Angela, Akamine Jun (Contributor)
University of Hawaiʻi Press 2022.6 (ISBN : 9780824888985)
Link
2. 知っておきたい和食の文化
佐藤洋一郎, 赤嶺淳 (Joint author)
勉誠出版 2022.1 (ISBN : 9784585330011)
3. 捕鯨と反捕鯨のあいだに——世界の現場と政治・倫理的課題
岸上伸啓, 赤嶺 淳 (Joint author)
臨川書店 2020.11
4. 自前の思想ーー時代と社会に応答するフィールドワーク
清水展, 飯島秀治, 赤嶺淳 (Joint author)
京都大学学術出版会 2020.10
5. 『マツタケーー不確定な時代を生きる術』
赤嶺 淳 (Sole translator)
みすず書房 2019.9 (ISBN : 9784622088318)
6. 生態資源――モノ・場・ヒトを生かす世界
赤嶺淳, 山田勇, 平田昌弘 (Joint editor)
昭和堂 2018.4 (ISBN : 9784812217030)
7. 鯨を生きるーー鯨人の個人史・鯨食の同時代史
赤嶺 淳 (Sole author)
吉川弘文館 2017.2 (ISBN : 9784642058452)
8. 東南アジア地域研究入門1 環境
赤嶺 淳 (Joint author)
慶応大学出版会 2017.2 (ISBN : 9784766423945)
9. 人間の営みを探る
赤嶺 淳 (Joint author)
玉川大学出版部 2016.6 (ISBN : 9784472182051)
10. Urban Foodways and Communication: Ethnographic Studies in Intangible Cultural Food Heritages around the World
Akamine Jun (Joint author)
Rowman and Littlefield 2016.5 (ISBN : 9781442266421)
11. 魚たちとワシントン条約──マグロ・サメからナマコ・深海サンゴまで
赤嶺 淳 (Joint author)
文一総合出版 2016.3 (ISBN : 9784829965276)
12. 海士伝3 海士に根ざす―聞き書き しごとでつながる島 (共編著)
赤嶺淳, 佐野直子 (Joint editor)
グローバル社会を歩く研究会 2015.2 (ISBN : 9784787714176)
13. The Sea Cucumber Apostichopus japonicus
YANG Hongsheng, Jean-François HAMEL, Annie MERCIER, Akamine Jun (Joint author)
Academic Press 2015.1 (ISBN : 9780127999531)
14. Rethinking Asian Food Heritage
Sidney Cheung, Akamine Jun (Joint author)
Foundation of Chinese Dietary Culture 2014.12 (ISBN : 9789866325229)
15. 東南アジア、水産物貿易のダイナミズムと新しい潮流
山尾政博, 赤嶺淳 (Joint author)
北斗書房 2014.10 (ISBN : 9784892900273)
16. ナマコ漁業とその管理――資源・生産・市場
廣田将仁, 町口裕二, 赤嶺淳 (Joint author)
恒星厚生閣社 2014.9 (ISBN : 9784769914822)
17. アジアの自然と文化4 イモ・魚からみる東南アジア――インドネシア・マレーシア・フィリピンなど (共著)
落合雪野, 赤嶺淳 (Joint author)
小峰書店 2014.4 (ISBN : 9784338273046)
18. 高級化するエビ・簡便化するエビ――グローバル時代の冷凍食
祖父江智壮, 赤嶺淳 (Joint author)
グローバル社会を歩く研究会 2014.3 (ISBN : 9784787713223)
19. 海士伝2 海士人を育てる――聞き書き 人がつながる島づくり (監修)
赤嶺 淳 (Supervisor (editorial))
グローバル社会を歩く研究会 2014.1 (ISBN : 9784787713216)
20. グローバル社会を歩く――かかわりの人間文化学 (編著)
赤嶺 淳 (Edit)
新泉社 2013.3 (ISBN : 9784787713025)
21. Conserving Biodiversity for Cultural Diversity: A Multi-sited Ethnography of Sea Cucumber Wars
Akamine Jun (Sole author)
Tokai University Press 2013.2 (ISBN : 9784486019732)
22. バナナが高かったころ――聞き書き 高度経済成長期の食とくらし 2 (編著)
赤嶺 淳 (Edit)
グローバル社会を歩く研究会 2013.1 (ISBN : 9784787713032)
23. 海士伝 隠岐に生きる――聞き書き 島の宝は、ひと (監修)
赤嶺淳, 阿部浩志, 祖父江智壮 (Supervisor (editorial))
グローバル社会を歩く 2013.1 (ISBN : 9784787713049)
24. 捕鯨の文化人類学
岸上伸啓, 赤嶺淳 (Joint author)
成山堂 2012.4 (ISBN : 9784425982417)
25. Flows and Movements in Southeast Asia: New Approaches to Transnationalism
Ishikawa Noboru, Akamine Jun (Joint author)
Kyoto University Press 2012.2 (ISBN : 9784876989638)
26. 島に生きる――聞き書き 能登島大橋架橋のまえとあと (編著)
赤嶺淳, 森山奈美 (Edit)
グローバル社会を歩く研究会 2012.1 (ISBN : 9784787712059)
27. クジラを食べていたころ――聞き書き 高度経済成長期の食とくらし (編著)
赤嶺 淳 (Edit)
グローバル社会を歩く研究会 2011.11 (ISBN : 9784787711151)
28. 海參戰役――從現場思考生物多様性與文化多様性
赤嶺 淳 (Sole author)
群學出版 2011.5 (ISBN : 9789866525421)
29. Transborder Governance of Forests, Rrivers and Seas
Wil de Jong, Denyse Snelder, Ishikawa Noboru, Akamine Jun (Joint author)
Earthscan 2010.10 (ISBN : 9781849712231)
30. ナマコを歩く――現場から考える生物多様性と文化多様性
赤嶺 淳 (Sole author)
新泉社 2010.5 (ISBN : 9784787709158)
31. 地球環境史からの問い――ヒトと自然の共生とは何か
池谷和信, 赤嶺淳 (Joint author)
岩波書店 2009.10 (ISBN : 9784000238564)
32. Food and Foodways in Asia: Resource, Tradition and Cooking
Sidney Cheung, Tan Chee Beng, Akamine Jun (Sole author)
Routledge 2009.4 (ISBN : 9780415392136)
33. 日本の漁村・水産業の多面的機能
山尾政博, 島秀典, 赤嶺淳 (Joint author)
北斗書房 2009.4 (ISBN : 9784892900204)
34. 海洋資源の流通と管理の人類学
岸上伸啓, 赤嶺淳 (Joint author)
明石書店 2008.6 (ISBN : 9784750328126)
35. 資源とコモンズ
秋道智彌, 赤嶺淳 (Joint author)
弘文堂 2007.12 (ISBN : 9784335510984)
36. 失われる文化・失われるアイデンティティ
綾部恒雄, 赤嶺淳 (Joint author)
明石書店 2007.2 (ISBN : 9784750324777)
37. 地域研究の課題と方法――アジア・アフリカ社会研究入門・実証編
北川隆吉, 赤嶺淳 (Joint author)
文化書房博文社 2006.12 (ISBN : 9784830110849)
38. コモンズをささえるしくみ――レジティマシーの環境社会学
赤嶺 淳 (Sole author)
新曜社 2006.6 (ISBN : 9784788509832)
39. Current Issues in Philippine Linguistics and Anthropology: Parangal kay Lawrence A. Reid,
Hsiu-chuan Liao, Carl Galvez Rubini, Akamine Jun (Joint author)
The Linguistic Society of the Philippines and SIL Philippines 2005.12 (ISBN : 9717800227)
40. The Austronesian Languages of Asia and Madagascar
Alexander Adelaar, Nikolaus Himmelman, Akamine Jun (Joint author)
Routledge 2004.11 (ISBN : 9780700712861)
41. カツオとかつお節の同時代史――ヒトは南へ、モノは北へ
藤林泰, 宮内泰介, 赤嶺淳 (Sole author)
コモンズ 2004.11 (ISBN : 9784906640867)
42. Advances in Sea Cucumber Aquaculture and Management
Alessandro Lovatelli, Chantal Conand, Akamine Jun (Joint author)
Food and Agriculture Organization 2004.10 (ISBN : 9251051631)
43. 紛争の海――水産資源管理の人類学
秋道智彌, 岸上伸啓, 赤嶺淳 (Joint author)
人文書院 2002.3 (ISBN : 9784409530252)
44. The Historical and Typological Development of Western Austronesian Voice Systems, PL518
Wouk, Fay, Malcome M.D. Ross, Akamine Jun
Pacific Linguistics, Research School of Pacific and Asian Studies, Australian National University 2002.1
45. ヤシの実のアジア学
鶴見良行, 宮内泰介, 赤嶺淳 (Joint author)
コモンズ 1996.11 (ISBN : 9784906640003)
46. フィールドワーク最前線――見る、聞く、歩く
山田勇, 赤嶺淳 (Joint author)
弘文堂 1996.10 (ISBN : 9784335560897)

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Papers

1. A preliminary analysis of coastal minke whaling in Norway: Where did it come from, and where will it go? (Peer-reviewed)
Akamine Jun
Senri Ethnographical Studies Vol.104,pp.53-71 2021.3
2. Tastes for blubber: Diversity and locality of whale meat foodways in Japan (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
Asian Education and Development Studies Vol.10,No.1,pp.105-114 2021.1
3. 理性か、性か? ナマコ食文化の存続をにぎる壁 (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
海洋と生物 No.249,pp.322-327 2020.8
4. Notes on the transformation of coastal whaling in Norway: A view of minke whale meat supply chain (Peer-reviewed)
Akamine Jun
Bulletin of the Hokkaido Museum of Northern Peoples No.29,pp.1-30 2020.3
doi
5. Multiplicities of Japanese Whaling: A Case Study of Baird's Beaked Whaling and its Foodways in Chiba Prefecture, Eastern Japan
Akamine Jun
New Histories of Pacific Whaling pp.65-71 2019.12
doi
6. Historicity of Whale Meat Foodways in Japan: Preliminary Notes Based on Three Surveys on Food and Foodways before World War II (Peer-reviewed)
Akamine Jun
Japan Oral History Review Vol.15,pp.9-25 2019.10
doi
7. 近代捕鯨のゆくえーーあらたな鯨食文化の創発にむ けて (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
国立民族学博物館調査報告 Vol.149,pp.55-82 2019.6
doi
8. Two kinds of salted blubber
Akamine Jun
Scinece Journal Kagaku Vol.88,No.12,pp.1239-1242 2018.12
9. 瓦解を生きる術——マツタケに学ぶ柔靭さ (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
食品・食品添加物研究誌FFIジャーナル Vol.223,No.3,pp.259-267 2018.8
10. The Role of Sama/Bajaus in Sea Cucumber Trades in the Sulu Sultanate Economy: Towards a Reconstruction of Dynamic Maritime History in Southeast Asia (Peer-reviewed)
Akamine Jun
Sabah Museum Monograph No.13,pp.151-163 2017.3
11. ナマコ食文化の多様性──マナマコ利用の持続可能な利用のために(2) (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
食品・食品添加物研究誌FFIジャーナル Vol.220,No.4,pp.336-346- 2015.12
12. Mono-kenkyu and a Multi-sited Approach: Towards a Wise and Sustainable Use of Shark Resources at Kesennuma, Northern Japan (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
上智アジア学 Vol.33,No.33,pp.163-178 2015.12
Link
13. Exploring a Diversity of Sea Cucumber Foodways for Sustainable Use of Holothurian Resources (1) (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
Foods & Food Ingredients Journal of Japan Vol.220,No.3,pp.263-271 2015.8
Link
14. Alternative product forms, consumer packaging and extracted derivatives of tropical sea cucumbers (jointly worked) (Peer-reviewed)
Steve PURCELL, CHOO Poh Sze, Akamine Jun, Michael FABINYI
SPC Beche-de-mer Information Bulletin No.34 2014.5
15. 環境問題とむきあう──モノ研究からマルチ・サイテット・アプローチへ (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
地域研究 Vol.14,No.1,pp.139-158 2014.3
16. Intangible food heritage: Dynamics of whale meat foodways in contemporary Japan, (Peer-reviewed)
Akamine Jun
Senri Ethnographical Studies Vol.84,pp.215-227 2013.8
17. Reconsidering blast fishing within a world system: A civil war and economic development in the southern Philippines (Peer-reviewed)
Akamine Jun
Journal of Chinese Dietary Culture Vol.9,No.1,pp.77-111 2013.4
18. 野生生物保護の問題点――「人類共有遺産」の保全をめぐる同時代的視座 (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
国立民族学博物館調査報告 No.97,pp.265-295 2011.12
19. ワシントン条約における海産物――タツノオトシゴとナマコのエコ・ポリティクス (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
海洋と生物 No.186,pp.16-24 2010.8
20. 野生生物資源管理と生物多様性の保全 (共著) (Peer-reviewed)
松田裕之, 赤嶺淳
環境と公害 Vol.40,No.1,pp.5-9 2010.4
21. Challenging `boom and bust' market pressures: Development of self-managed sea cucumber conservation in Rishiri Island, Hokkaido, Japan (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
Biosphere Conservation Vol.9,No.2,pp.1-12 2009.10
doi
22. ナマコ保全とワシントン条約――経過報告 (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
白山人類学 No.11,pp.167-172 2008.10
23. 未完のアジア学を継ぐ――海域世界研究の実践
赤嶺 淳
貿易風 No.2,pp.136-145 2007.10
24. 「ナマコ危機」を回避するには
赤嶺 淳
アクアネット Vol.10,No.6月,pp.22-25 2007.6
Link
25. 同時代をみつめる眼――鶴見良行の辺境学とナマコ学
赤嶺 淳
ビオストーリー No.6,pp.50-59 2006.10
26. Role of the trepang traders in the depleting resource (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
Senri ethnographical studies Vol.67,No.67,pp.259-278 2005.3
Link
27. 資源管理は地域から――地域環境主義のすすめ
赤嶺 淳
日本熱帯生態学会レターズ Vol.58,No.58,pp.1-7 2005.2
28. International intervention is not the only way to save depleting resources (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
Journal of Chinese Dietary Culture Vol.1,No.2,pp.1-30 2005.2
29. AKIMICHI Tomoya, <i>The Anthropology of the Commons: Culture, History, and Ecology</i>.
AKAMINE Jun
SOUTHERN ASIA No.34,pp.134-139 2005
doi Link
30. Trepang Markets : A New Approach to the Reconstruction of Maritime Asian History (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
Senri ethnological reports ; SER Vol.46,No.46,pp.265-297 2003.2
Link
31. 東南アジア島嶼部におけるヤシ酒文化序論 (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
JCAS連携研究報告書 No.4,pp.65-82 2003.1
32. Trepang exploitation in the Philippines: Updated information (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
Beche-de-mer Information Bulletin Vol.17,No.17,pp.17-21 2002.2
33. Holothurian exploitation in the Philippines: Continuities and discontinuities (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
TROPICS Vol.10,No.4,pp.591-607 2001.3
34. ダイナマイト漁に関する一視点――タカサゴ塩干魚の生産と流通をめぐって (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
地域漁業研究 Vol.40,No.2,pp.81-100 2000.9
35. On the Diversification of the Tropical Trepang Resources: A View from the Frontier Society in the Maritime Southeast Asia
Akamine Jun
Bulletin of the National Museum of Ethnology Vol.25,No.1,pp.59-112 2000.6
Link Link
36. 大衆化する宮廷料理
赤嶺 淳
エコソフィア No.4,pp.56-59 1999.10
37. 南沙諸島海域におけるサマの漁業活動――干魚と干ナマコの加工・流通をめぐって (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
地域研究論集 Vol.2,No.2,pp.123-152 1999.3
38. Notes on Sinama languages: Phonology, orthography, and wordlist (Peer-reviewed)
赤嶺 淳
上智アジア学 No.15,pp.3-39 1997.12

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Misc.

1. ラーセンのお腹
赤嶺淳
ゴブラン会報 Vol.29,pp.22-23 2022.12
2. チャプスイとチャプチャイーー表記と実態のはざまで 岩間一弘著『中国料理の世界史』
赤嶺淳
vesta No.126,pp.66-67 2022.4
3. 百聞は経験に如かず——捕鯨者は船乗りである
赤嶺淳
JLSRニュースレター No.27,pp.1-3 2022.1
4. 敷田麻実・湯本貴和・森重昌之編著『はじめて学ぶ生物文化多様性』(講談社、2020年)
赤嶺淳
Wild Forum Vol.25,No.2,pp.39 2021.3
5. 不老不死とリビドーと——ナマコの磁力
赤嶺淳
池谷和信編,『食の文明論——ホモ・サピエンス史から探る』,フォーラム人間の食1,農文教 pp.379-384 2021.3
6. 小川真和子著『海をめぐる対話 ハワイと日本』(塙書房、2019年)
赤嶺淳
史苑 Vol.82,No.1,pp.167-171 2021.3
7. 石毛直道
赤嶺淳
野林厚志編、『世界の食文化百科事典』、丸善出版 pp.38-39 2021.1
8. 「おきひゃく」の遺産と課題——聞き書き教育の可能性
赤嶺淳
日本オーラル・ヒストリー研究 No.16 2020.12
9. 待ちつづけてみよう——アナ・チン『マツタケ』解題
赤嶺淳
たぐい No.2,pp.27-34 2020.1
10. 飽食化する食生活
赤嶺淳
国際開発学会編、『国際開発学事典』、丸善出版 pp.72-73 2018.12
11. キノコに学ぶサバイバル術——不確実な時代を生きる
赤嶺 淳
ビオストーリー No.28,pp.72-73 2017.11
12. プロが支える鯨食文化
赤嶺 淳
Vesta No.108,pp.34-37 2017.10
Link
13. みずからの歩みをつづる――沿岸捕鯨の歴史を見なおす試み
赤嶺 淳
石巻学 No.3,pp.53-55 2017.8
14. 見えざる鯨から問う
赤嶺 淳
本郷 No.129,pp.17-19 2017.4
15. カタジーナ・チフィエルトカ+安原美帆著『秘められた和食史』(新泉社、2016年)
vesta No.106,pp.70-71 2017.4
16. マレー世界──ナマコを求めたスペイン
赤嶺淳
大野拓司・鈴木伸隆・日下渉編,『フィリピンを知るための64章』,明石書房 pp.98-101 2016.12
17. 食足りて、〇〇を知る? 鯨油とパーム油の見えざる関係
赤嶺淳
SYNODOS ACADEMIC JOURNALISM 2016.8
18. ナマコ・バブルははじけるか?──遼東海域のナマコ食文化と刺参信仰
赤嶺淳
月刊養殖ビジネス Vol.52,No.8月号,pp.3-6 2015.8
Link
19. 歩きながら考える・考えながら歩きつづける――鶴見良行のナマコ学を継ぐ
赤嶺 淳
αシノドス No.3月1日,pp.1-10 2015.3
20. SER no.049; PREFACE
Matthews Peter J., Akamine Jun
国立民族学博物館調査報告 Vol.49,pp.i-iii 2004.2
Link
21. Trepang Industry in the Philippines : With Reference to Philippine Domestic Distribution
Akamine Jun
Studies in ethnology Vol.31,pp.36-62 1999.2

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Presentations

No. Name of subject/Conference Name Year Site
1. 『マツタケ』に学ぶ——陸と海をつなぐ地球大のモノ研究をめざして(失われたマツタケ山を探して——「人新世」時代のヒトと自然を考える)
Holding date : 2021.12.4
Presentation date : 2021.12.4
2. マツタケ熱にほだされてーー『マツタケ』(アナ・チン著)翻訳の舞台裏(日本菌学会関東支部第34回シンポジウム)
Holding date :
Presentation date : 2019.12.14
北里生命科学研究所
3. Whale and orangutan: A possible link between whale oil and palm oil(Into a New Epoch: Capitalist Nature in the Plantationocene)
Holding date :
Presentation date : 2019.10.25
CSEAS, Kyoto University
4. The status of matsutake production and trade in Japan(The 10th International Workshop on Edible Mycorrhizal Mushrooms (IWEMM10))
Holding date :
Presentation date : 2019.10.21
RAKO Hananoi Hotel, Suwa City
5. Cishen and guangshen: Changing sea sucumber foodways in Southeast Asia(2019 International Conference on Chinese Food Culture)
Holding date :
Presentation date : 2019.10.15
Viet Nam National Institute of Culture and Arts Studies
6. Sea cucumbers in Asian history: Call for sustainable use for the future(The 3rd Int'l Conference on Applied Marine Science & Fisheries Technologies (MSFT) 2019)
Holding date :
Presentation date : 2019.10.10
Grand Vilia Hotel, Langgul, Kei Kecil, Maluku, Indonesia
7. Sensory and texture: How to appreciate whale meat foodways in Japan as a local dish(ICAS 11)
Holding date :
Presentation date : 2019.7.17
University of Leiden
8. Coastal whaling revisited: Whale meat foodways in Japan and Norway(Association for the Study of Food and Society and the Agriculture, Food, and Human Values Society 2019 Conference)
Holding date :
Presentation date : 2019.6.28
The University of Alaska Anchorage
9. Resumption of coastal whaling in Japan(The Resilience of Coastal Livelihoods: The Politics and Pitfalls of Maritime Governance)
Holding date :
Presentation date : 2019.6.18
Aberdeen University
10. Diversities of sea cucumber foodways in Asia: Sea cucumbers in Asian history and the contemporary world(Knowledge, Materiality, and Environment in Transpacific Histories of Oceanic Transformation)
Holding date :
Presentation date : 2019.4.11
Work, Humboldt University
11. Minke Whale Meat Supply Chain in Contemporary Norway(Whaling Activities and Issues in the Contemporary World)
Holding date :
Presentation date : 2018.12.1
National Museum of Ethnology, Osaka
12. 高度経済成長期の食生活の変化を聞き書くーー食生活誌学のこころみ(日本オーラル・ヒストリー学会第16回大会(JOHA16))
Holding date :
Presentation date : 2018.9.1
東京家政大学板橋キャンパス16号館
13. Multiplicities of Japanese Whaling: A Case Study of Baird’s Beaked Whaling and its Foodways in the Kanto and Tohoku Regions(Across Cultures and Species: New Histories of Pacific Whaling)
Holding date :
Presentation date : 2018.6.29
International Conference Center, University of Hawai'i Manoa
14. “Inheriting Sea Cucumber and Shark Fin Foodways in the Age of Environmentalism(Sun Yat-sen University Second International Conference on Food and Culture)
Holding date :
Presentation date : 2018.4.20
Martin Hall, Sun Yat-sen University
15. Call for Responsible Consumption of Sea Cucumbers for Conserving Cultural Heritage in Asia(Chinese Overseas: Global and Local Dynamics" the 11th Regional Conference of the International Society for the Study of Overseas Chinese)
Holding date :
Presentation date : 2017.11.19
16. Promoting Sustainable Shark Foodways in Japan against Global anti-Shark Fin Campaign(Food & Society 2016)
Holding date :
Presentation date : 2016.11.18
Hotel Bangi Putrajaya, Banggi, Malaysia
17. 気仙沼におけるサメ産業の復興——反フカヒレ運動下におけるサメ食文化促進(東アジアの食文化交流)
Holding date :
Presentation date : 2016.10.2
慶應義塾大学三田キャンパス 大学院校舎1階313教室
18. 日本の「捕鯨問題」の分析視角——ノルウェーの事例を参考に(2016年度アイスランド学会総会)
Holding date :
Presentation date : 2016.6.25
一橋大学佐野書院
19. Two Tales of Sea Cucumber Trades from Sama/Bajau in Southeast Asia: Towards Reconstruction of Dynamic Maritime History in Asia(3rd Asia Pacific Ocean & Culture Conference)
Holding date :
Presentation date : 2015.11.5
Korea Chamber of Commerce & Industry, Seoul, South Korea
20. From Shark Fin to Original Shark Dishes: Reconstruction from Tsunami and Promotion of Food Tourism in Kesennuma, Northeastern Japan(2015 International Conference on Chinese Dietary Culture)
Holding date :
Presentation date : 2015.10.12
Université François-Rabelais Tours
21. Shark Town: Kesennuma's Taste for Shark and the Challenge of a Tsunami(Food Heritage, Hybridity, and Locality)
Holding date :
Presentation date : 2014.10.23
Brown University, Providence, Rhode Island, USA
22. Conserving Marine Biodiversity for Cultural Diversity: A case for sea cucumbers among Bajau societies(12th International Borneo Research Council Conference 2014)
Holding date :
Presentation date : 2014.8.3
Universiti Sabah Malaysia, Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia

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Research Projects

No. Research subject Research item(Awarding organization, System name) Year
1. 「フロンティア社会論」再考――北洋漁業における季節労働者の個人史に着目して
挑戦的萌芽研究
( Awarding organization: 日本学術振興会 System name: 科学研究費助成事業 )
2016.4 - 2019.3
2. 生物資源のエコ・アイコン化と生態資源の観光資源化をめぐるポリティクス
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基盤研究(B)
( Awarding organization: 日本学術振興会 System name: 科学研究費助成事業 )
2013.4 - 2017.3
3. 近代産業遺産としての捕鯨の記憶ーー捕鯨問題と文化多様性
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挑戦的萌芽研究
( Awarding organization: 日本学術振興会 System name: 科学研究費助成事業 )
2013.4 - 2016.3
4. Indigenous Commercial Rights for Livelihood with Reference to Diversity and Renewal of Eco-resources
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challenging Exploratory Research
( Awarding organization: Japan Society for the Promotion of Science System name: Grants-in-Aid for Scientific Research )
2011.4 - 2013.3
5. Constructive Dialogue among Stakeholders of Eco-resources and Cultural Diversity Conservation
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Scientific Research (B)
( Awarding organization: Japan Society for the Promotion of Science System name: Grants-in-Aid for Scientific Research )
2010.4 - 2013.3
6. Dynamism in the open-access practices to eco-resources in maritime Asian world
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Scientific Research (C)
( Awarding organization: Japan Society for the Promotion of Science System name: Grants-in-Aid for Scientific Research )
2007.4 - 2010.3
7. 定着性沿岸資源管理をめぐる政治性と当事者性の地域間比較研究
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萌芽研究
( System name: 科学研究費助成事業 )
2005.4 - 2007.3
8. ナマコ生産・干ナマコ交易におけるエスノネットワーク形成史
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若手研究(B)
( Awarding organization: 日本学術振興会 System name: 科学研究費助成事業 )
2002.4 - 2005.3

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